Predsjednik NKCG i potpredsjednik NKCG u svojstvu člana Komisije za evropske poslove (CAE) Međunarodne notarske unije prisustvovalisu drugoj plenarnoj sjednici Komisije za evropske poslove UINL u San Marinu 17. i 18.04.2015. godine.

Na sjednici CAE, kao i delegacije ostalih Notarskih komora iz evropskih zemalja, na plenarnoj sjednici Darko Ćurić, kao član CAE podnio je izvještaj o stanju u notarijatu u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na proširenjenadležnosti notara na ostavinske postupke i očekivane izmjene postupka uknjiženja prava na nepokretnostima do kojih će doći sa izmjenama Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, kada će se upisi prava na nepokretnostima vršiti odmah, bez čekanja na pravosnažnost rješenja. Takođe, skrenuli smo pažnju i na obavezujuće mišljenje Komisije za sprječavanje sukoba interesa kojim je notare “proglasila” javnim funkcionerima u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa i obavezala ih da prijavljuju svoju imovinu i prihode. Prema izjavama ostalih kolega članova CAE, to nigdje nije slučaj i mišljenje crnogorske komisije predstavlja presedan u ovoj oblasti kada se tiče notarijata.

Na plenarnoj sjednici je šire ukazano na situaciju u notarijatima Francuske i Italije, te  da su već postojeći problemi za notarijat u Francuskoj koji pokušavaju da se implementiraju kroz tzv. Makronov zakon, još uvijek aktuelni i zaoštravaju se, a da se zaoštrava i situacija sa notarijatom u Italiji. Problemi u Makedoniji su trenutno u fazi stagnacije, zbog političke situacije u toj zemlji, dok je pomenuta i situacija u Srbiji. Naša delegacija je izrazila neslaganje sa kratkim pominjanjem problema na Balkanu, jer je situacija koja se dogodila sa notarijatom u Makedoniji,( gdje su snažni pokušaju vlasti da uvedu faktičku „advokatsku kontrolu“ rada notara,), a posebno u Srbiji, (gdje je došlo do oduzimanja nadležnosti notara u sačinjavanju notarskih zapisa u pravnim poslovima o prometu stvarnih prava na nepokretnostima)veoma ozbiljna i prijeti da svoje negativne posljedice prelije na notarijate u susjednim zemljama. Predsjedništvo CAE je u odgovoru na naše primjedbe iznijelo stav da je UINL uradila sve što je mogla da pomogne tim notarijatima, ali očigledno bez mnogo uspjeha.             

Na sjednici je predstavljen i projekat SNS (SecurityNotarySeal) tzv. „Sigurni notarski žig“, koji predstavlja nastojanje da UINL štampa odgovarajuće žigove u vidu vinjete sa odgovarajućim podacima o svakom pojedinačnom notaru koji ih koristi, koji bi bili i uneseni u bar kod na samom žigu Ovim pečatomnotarski akti se štite od falsifikata, jer bi svaki notar do kojeg dođe akt snabdjeven ovakvim žigom, na sajtu UINL mogao da provjeri da li se radi o validnom aktu ili falsifikatu. Ovakvi žigovi bi se stavljali na obostrano na posljednji list svakog notarskog akta. UINL preporučuje nacionalnim notarijatima da se priključe ovom projektu. Cijena ovih žigova koji se obostrano lijepe na notarski akt iznosi 114,00 € za 1.500 komada. U diskusiji smo istakli da je ideja dobra (a navodno je već koriste u Turskoj, Makedoniji i nekim drugim zemljama), ali da zahtijeva i intervenciju u propise jer je Zakonom strogo propisano šta notarski akt može sadržati, a SNS nije među njima,.

Takođe, od crnogorske delegacije je zahtijevano da se izjasni kako teku pripreme za organizaciju plenarne sjednice CAE u proljeće 2016. godine koje nam je dodijeljeno u Barseloni. Iznijeli smo situaciju i predložili održavanje plenarne sjednice u maju 2016. godine što je prihvaćeno.

Prilikom prisustva sjednici CAE kao svaki put ostvarili smo niz značajnih kontakata, sa kolegama iz drugih Notarskih komora, sa kojima smo razmijenili iskustva i značajne informacije o radu notarijata.