34. Evropski dani notara

Od 18. do 19. aprila 2024. u Salcburgu održala se konferencija – 34. Evropski dani notara Austrije pod nazivom “Evropska digitalna dekada – vještačka inteligencija i digitalna transformacija”.

Obzirom da živimo u doba rapidnog tehnološkog razvoja, što zahtijeva promjene u načinu života i rada.

Evropska komisija je takođe postavila ciljeve za digitalnu transformaciju do 2030. godine, posebno ističući važnost pravne politike u digitalnom okruženju. Postavlja se pitanje kako osigurati povjerenje i sigurnost u ovom kontekstu. Konferencija u Salcburgu je istraživala ove teme kroz tri diskusije: Vještačka inteligencija – Faktor autentičnosti i vladavine prava u kontekstu rastuće dezinformisanosti, Na putu ka digitalnoj dekadi – Kuda nas vodi transformacija u Evropi? Koje posljedice ima na notarijat? i Uključivanje u zaštitu odraslih, roditeljstva i digitalizacije prekograničnih sudskih postupaka.

Na ovoj konferenciji su učestvovali ugledni govornici i predavači, među kojima su visoki zvaničnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i odabrani stručnjaci iz međunarodne i nacionalne zajednice, akademske sfere i pravnog poslovanja.

U ime Notarske komore Crne Gore prisustvovali su predsjednik Darko Ćurić i potpredsjednik Milonja Veljić, koji će prenijeti zaključke i najvažnije utiske sa navedne konferencije crnogorskim notarima.