Devet godina crnogorskih pregovora sa EU

Centar za građansko obrazovanje (CGO), sa partnerima, dana 29. juna 2021. godine je organizovao konferenciju „Devet godina crnogorskih pregovora sa EU“ u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Crne Gore, dr Zdravko Krivokapić, ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, dr Max Brändle, direktor Regionalne kancelarije fondacije Friedrich Ebert i Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CGO-a.

Nakon otvaranja, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije, uslijedio je prvi panel „Regionalna i nacionalna perspektiva članstva u Evropskoj uniji u kontekstu nove metodologije“ tokom kojeg se obratio Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Zorka Kordić, glavna pregovaračica Vlade Crne Gore sa EU, dr Tanja Miščević, zamjenica generalne sekretarke Regionalnog savjeta za saradnju (RSS).

Na zasebnom panelu „Prvih devet godina – gdje je Crna Gora na putu ka EU?“ panelisti su iz različitih uglova osvijetliti presjek stanja, izazove i perspektive crnogorskog puta ka EU. Na tom panelu su svoja viđenja dali Duško Marković, poslanik u Skupštini Crne Gore i bivši predsjednik Vlade Crne Gore (DPS), Dragan Krapović, član Odbora za evropske integracije u Skupštini Crne Gore (Demokratska Crna Gora), Andrijana Kadija, novinarka i bivša generalna direktorka RTCG, advokat Goran Rodić i dr Vladimir Božović, v.d. rektor Univerziteta Crne Gore (UCG).

Konferencija se održala u okviru projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji CGO sprovodi u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Politikon i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat je finansirala Evropska unija.

U ime Notarske komore Crne Gore Konferenciji je prisustvovao predsjednik Branislav Vukićević.