Izvještaj sa Plenarne sjednice Skupštine Generalnog Savjeta notariata Evropske unije (CNUE) u Vilnusu u Litvaniji

Predsjednik Notarske komore Crne Gore, Darko Ćurić, učestvovao je na Plenarnoj sjednici Skupštine Generalnog Savjeta notariata Evropske unije (CNUE) i Generalnoj Skupštini Evropske mreže registara testamenata (ENRWA), održanim 12. juna 2024. godine u Vilniusu, Litvanija.

Plenarna sjednica CNUE održana je u Radisson Blu Hotelu u Vilniusu. Uvodni dio događaja obilježila je svečana ceremonija dobrodošlice novih članica Albanije, Gruzije i Moldavije, koje su dobile priliku da učestvuju u CNUE u svojstvu posmatrača .

Tokom zasjedanja Generalne Skupštine CNUE, diskutovano je o ključnim pitanjima vezanim za notarske poslove u Evropi. Sastanak je vođen na više jezika, uključujući engleski, francuski, litvanski, italijanski i španski, što je omogućilo široku i inkluzivnu diskusiju.

Najznačnije za crnogorski notarijat je to što je formirana radna grupa ,,RELEX”, koja će omogućiti zemljama članicama u svojstvu posmatrača da rade na harmonizaciji svojih sistema sa notarskim praksama država članica Evropske unije. Uspostavljen je dogovor da će zemlje posmatrači održavati sastanke dva puta godišnje, tokom kojih će iznositi predloge koji bi mogli olakšati njihovu integraciju u EU i usklađivanje zakonodavstva sa evropskim smjernicama u oblasti notarijata. Prvi sastanak radne grupe je zakazan u decembru u Briselu.

Predsjednik Darko Ćurić iskoristio je priliku da razmijeni iskustva i ideje sa kolegama iz cijele Evrope, doprinoseći tako unapređenju notarskog sistema u Crnoj Gori. Prisustvo predstavnika crnogorskog notarijata na ovom značajnom događaju ističe posvećenost Notarske komore Crne Gore ka međunarodnoj saradnji i kontinuiranom razvoju notarske profesije.

Predsjednik Notarske komore Crne Gore
Darko Ćurić