Međunarosni sastanak u Tirani: Predstavljen elektronski sistem NISA

U Tirani je 25. aprila 2024. godine održan sastanak koji je okupio predstavnike Notarske komore Crne Gore, Albanije, Kosova i Italije, sa ciljem razmjene iskustava i predstavljanja inovativnih digitalnih rješenja u oblasti notarske prakse. Centralna tema sastanka bila je prezentacija elektronskog sistema NISA, koji predstavlja značajan korak ka modernizaciji i unapređenju efikasnosti notarskih poslova. Notarsku komoru Crne Gore na pomenutom sastanku predstavljali su gospodin Darko Ćurić, predsjednik Notarske komore i gospodin Vladan Bekan, član Upravnog odbora Notarske komore Crne Gore.

NISA, kao elektronski sistem, pruža mogućnost automatske obrade podataka prilikom sačinjavanja notarskih zapisa i obavljanja svih ostalih notarskih poslova. Ono što čini ovaj sistem posebno naprednim je njegova povezanost sa svim javnim registrima u Albaniji, što omogućava bržu i efikasniju razmjenu relevantnih informacija.

Jedna od ključnih karakteristika sistema NISA jeste njegova sposobnost prepoznavanja lica sa crne i sive liste Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Ovo omogućava automatsko obavještavanje notaru ukoliko se u postupku identifikacije pojavi osoba koja je na pomenutim listama. Takođe, sistem automatski šalje svaki notarski zapis Sektoru za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, dodatno pojačavajući kontrolu i sigurnost. Nadalje, svaki notarski zapis koji se kreira putem ovog sistema dobija jedinstveni bar kod, bez koga ne može da proizvodi pravno dejstvo, što doprinosi dodatnoj sigurnosti.

Tokom sastanka, učesnici su imali priliku da razmijene iskustva i najbolje prakse sa kolegama iz Albanije i Italije, što je doprinijelo bogatijem razumijevanju aktuelnih trendova i izazova u oblasti notarske djelatnosti.

Na marginama sastanka, održan je i konstruktivan razgovor sa kosovskim kolegama, što je dodatno unaprijedilo saradnju i regionalnu koordinaciju u oblasti prava i notarijata.

Notarska komora Crne Gore ostaje posvećena daljem unapređenju notarske prakse i implementaciji modernih tehnoloških rješenja u cilju pružanja efikasnijih usluga svojim klijentima.