PRISUSTVO PREDSJEDNIKA NOTARSKE KOMORE CRNE GORE SJEDNICI SKUPŠTINE CNUE U RIGI, LETONIJA – 29. i 30. jun 2023.

U sklopu jačanja saradnje između Notarske komore Crne Gore i Savjeta notarijata Evropske unije (CNUE), predsjednik Notarske komore Crne Gore g. Darko Ćurić, prisustvovao je plenarnoj sjednici Skupštine CNUE-a. Sjednica je održana 30. juna 2023. godine u Rigi – Letonija, sa veoma intenzivnim dnevnim redom, gdje se raspravljalo o svim bitnim pitanjima sa kojima se susreću evropski notarijati. Obzirom da Crna Gora nije članica Evropske unije, Notarska komora Crne Gore ima svojstvo posmatrača u toj organizaciji.

Na sjednici su pored 80 predstavnika evropskih notarijata učestvovali i Predsjednik Ustavnog suda Letonije Aldis Laviņš, sa veoma zapaženim govorom o značaju notarijata za pravnu sigurnost, zatim, Ministarka pravde Letonije Inese Lībiņa-Egnere, kao i potpredsjednica Evropskog parlamenta Katarina Barley. Konkretnom prilikom predsjednik NKCG Darko Ćurić je naglasio značaj učešća na sjednici Skupštine CNUE za notarijat Crne Gore i istakao da je NKCG posvećena jačanju veza sa notarijatima Evropske unije, kao i unapređenju pravnog sistema u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. On je takođe izrazio nadu da će prisustvo ovom skupu otvoriti nove mogućnosti za saradnju i razmjenu iskustava između crnogorskog notarijata i notarskih institucija Evropske unije.

Tokom ove značajne posjete, predsjednik Darko Ćurić se sastao sa visokim zvaničnicima CNUE, između ostalih sa predsjednikom CNUE Peterom Stelmaszczyk-om, predsjednikom UINL Lionelom Galliezom, potpredsjednikom UINL za Evropu i predsjednikom Savezne notarske komore Njemačke Jensom Bormanom i dr. kako bi razgovarali o unapređenju notarijata sa posebnim osvrtom na Zapadni Balkan. U cilju jačanja saradnje predsjednik Notarske komore Crne Gore razgovarao je sa predsjednikom Letonske notarske komore Jānisom Skrastiņšem o mogućnostima unapređenja saradnje i razmjenu prakse.

Predsednik Notarske komore Crne Gore čestita zvaničnicima CNUE na veoma dobro organizovanom skupu i zahvaljuje na srdačnom dočeku i izuzetnoj saradnji koju crnogorska Komora ima sa Savjetom notarijata Evropske unije.